Samenlevingsleren

(Uit: P+)

Als junioronderzoeker is hij een drijvende kracht binnen het Kenniscentrum Mission Zero van de Haagse Hogeschool. Bas van den Berg (1995) geeft les bij de opleidingen Process & Food Technology en Industrial Design Engineering en doet onderzoek naar circulair leren. “Het gaat over een andere vorm van onderwijs die meer gebouwd is op ecologische systemen”, legt hij aan de telefoon uit. Want we zijn allemaal onderdeel van een geheel, de mens, de boom, de eekhoorn. Dus waarom het onderwijs dan niet?

 

Circulair leren werd begin februari vanzelf toegepast tijdens de eerste Nationale Hackathon Circulaire Economie (NHCE). Want de deelnemende studenten hielden zich niet alleen bezig met circulariteit, maar benutten ook enkele vaardigheden die verbonden zijn met circulair leren, namelijk samenwerken en toekomstgericht denken. Van den Berg was intensief betrokken bij de organisatie van de NHCE en blikt tevreden terug. “Ik ben vooral heel blij, en een stuk minder gestrest”, zegt hij lachend. “En als ik zie wat voor voorstellen eruit zijn gekomen, dan ben ik stiekem best trots op het resultaat.”

Van den Berg is onder meer onderwijscoördinator van het Kenniscentrum Mission Zero, dat vorig jaar binnen de Haagse Hogeschool is opgericht en vier lectoraten op het gebied van duurzaamheid samenbrengt. “De missie hiervan is om lerenden te ondersteunen in hun realisatie van een gezamenlijke duurzame toekomst.” Binnen het lectoraat Circulair Business is hij als buitenpromovendus bezig met een onderzoek (PhD) in de onderwijs & leerwetenschappen bij de Wageningen Universiteit. “Ik onderzoek hoe ecologische vormen van hoger onderwijs sterker aan kunnen sluiten bij duurzaamheidstransities en wat daarvoor nodig is. Dus hoe dit soort onderwijs eruit kan zien. Bijvoorbeeld onderwijs wat aansluit aan een living lab waar onderwijs samenkomt met ondernemers en beleidsmakers om problematiek aan te pakken die eigenlijk te groot of te complex is voor een van de individuele partijen.” Lees meer>>