Wat doe je als betrokken bewoner wanneer je ziet dat je buurtgenoten tussen wal en schip dreigen te vallen? Dan richt je de Zorgvrijstaat op, zoals Alexander Hogendoorn dat deed. Het is een pionierend bewonersinitiatief van en met buurtbewoners in Rotterdam Delfshaven. Hier helpen mensen elkaar om een gezonde balans in hun leven en in hun buurt te vinden.
+Tekst Astrid van Unen
+Beeld Mladen Pikulić
Aan de tekentafel kleurt een tiener een tekenplaat in. Een ander maakt vrije portretten van aanwezige buurtgenoten. In het kleine buurthuis aan de Watergeusstraat van Rotterdam Delfshaven zijn aan een andere tafel bewoners bezig met naald, draad en naaimachine. De ene maakt een tas, de ander repareert een oud vlieguniform. In de keuken koken twee bewoners een rijkgevulde soep. Zie hier de vrijdagse activiteit van de Zorgvrijstaat. De creatieve activiteiten zorgen ervoor dat mensen even ‘uit hun hoofd raken’ en met hun handen bezig zijn. Het herstellen van kleding is daarnaast een goede manier om geld uit te sparen.
De Zorgvrijstaat, die voornamelijk op vrijwilligers draait, heeft als uitgangspunt een zorgzame buurt te creëren waar mensen zeggenschap hebben over hun eigen zorg en welzijn. Hier organiseren mensen lichte zorg- en welzijnstaken voor elkaar. Samenredzaamheid is het sleutelwoord. “Een uit de hand gelopen bewonersinitiatief”, zegt Alexander Hogendoorn, een van de oprichters van de Zorgvrijstaat. In 2013 liep hij medeoprichter Dennis Lohuis tegen het lijf en deelde met hem zijn bezorgdheid over de decentralisatie van de zorgsector. “We zijn daarna op pad gegaan met het idee dat er veel sociaal kapitaal in de wijken ligt. We begonnen met kleine stappen en door veel vragen te stellen. ‘Wie wast straks de billen van de buurman?’ Mensen bleken echt wel bereid iets voor een ander te willen doen, maar we zagen ook dat vertrouwen noodzakelijk was.” Lees verder>>