Bing heeft geen papieren, maar is al twintig jaar in de weer in Rotterdam

(De Havenloods)

Rotterdam - Bing Molabin is een bezige bij. Ruim twintig jaar woont ze in Rotterdam, zonder papieren, maar ze is altijd in de weer. Met schoonmaken, het verkopen van kruidenmengsels, landgenoten helpen en campagne voeren voor de FNV. Nu is ze een van de koks die onder aanvoering van Stichting ROS een kookboek heeft samengesteld. Deze week is Bing (1969) onze Rotterdammer van de Week.

Je woont al bijna 21 jaar in Rotterdam.

“Ik werkte zeventien jaar als manager in een restaurant en later in een textielfabriek op de Filippijnen. Maar toen raakte ik werkloos in een tijd dat het heel moeilijk was om een baan te vinden. En toen kreeg ik een uitnodiging van een tante die naar Rotterdam was geëmigreerd en ben op een toeristenvisum hier naartoe gekomen. Zo’n visum is drie maanden geldig, en die maanden vlogen om. Ik besloot te blijven, want ik had geen man of kinderen op de Filippijnen, dus ik liet niemand achter. Ik was vrij, niemand wachtte op me.”

Vond je hier snel een baan?

“Ik ging naar de kerk en ontmoette daar andere Filippino’s. Al deze mensen hebben me geholpen in de zoektocht naar werk. Ze waren een grote steun. Ik wilde niet schoonmaken, want daar had ik weinig ervaring mee. Ook niet met koken, want zelfs in dat restaurant waar ik werkte, schoof ik gewoon aan. Maar ik had geen keuze. Later realiseerde ik me dat ik niet de enige ben en heb ik mijn situatie geaccepteerd. De enige mogelijkheid als ongedocumenteerde is werken in de schoonmaak. Ik dacht: ‘Probeer gewoon gelukkig te zijn.’”

Heb je dat geluk gevonden?

“Ja, ik doe heel veel op een dag. Naast het schoonmaakwerk, dat ik meestal acht uur per dag doe, ben ik ook actief in allerlei organisaties. Ik heb een Filippijnse vereniging opgezet, Filmis, die zich richt op het helpen van migranten uit de Filippijnen. Ook verkoop ik online natuurproducten die het afweersysteem versterken. Het zijn producten die ik zelf ook gebruik sinds bij mij een overactieve schildklier is geconstateerd. Die inkomsten spaar ik voor later, als ik met pensioen ga.”

Je bent ook vicevoorzitter van het FNV Migrant Domestic Workers Netwerk.

“Ook dat vind ik belangrijk. Ik neem actief deel aan allerlei acties en campagnes. Ik wil mensen laten zien: we zijn hier. We zijn werknemers en willen erkenning. We willen belasting betalen, een zorgverzekering krijgen en pensioen opbouwen. Daar strijden we voor.”

En je bent al heel lang betrokken bij het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt (ROS).

“Stichting ROS betekent veel voor de ongedocumenteerden in Rotterdam. Ze bieden ons op de eerste plaats het Erasmus Paspoort, waarmee we gratis medische zorg kunnen krijgen. Dat is heel essentieel. Je moet je voorstellen dat we in coronatijd allemaal bang waren ziek te worden. Dan is het wel fijn te weten dat je ergens terecht kunt. Bij ROS komen we samen, kunnen we cursussen volgen, informatie krijgen. Ik geef zelf ook een cursus over het opzetten van een eigen bedrijfje, hoe je een businessplan maakt en welke regels er gelden.”

En nu is er het boek ‘Koken met ROS’, waaraan je hebt meegewerkt. Wat is jouw bijdrage?

“In totaal hebben negentien ongedocumenteerden hun favoriete recept in het boek gezet. Er is een jaar lang gewerkt aan de inhoud, niet alleen aan de recepten, maar ook aan de verhalen. We laten onszelf zien, we maken ons zichtbaar. Ikzelf heb een typisch Filippijns recept ingestuurd: Chicken Adobe. Oorspronkelijk hebben de Spanjaarden dit op de Filippijnen gebracht, maar wij hebben het verfijnd. Het is heel lekker, probeer het maar eens. We hebben allemaal een keer bij ROS ons recept gekookt voor gasten. Dat was echt een succes. En wat fijn is: we mogen ons kookboek zelf verkopen.”

Je woont nu al twee decennia in Rotterdam. Wat vind je de mindere kanten van deze stad?

“Ik reis veel vanwege allerlei activiteiten en soms kom ik te laat aan op CS en moet ik een taxi nemen. Dan voel ik me meestal niet op m’n gemak. Ik heb al vaak meegemaakt dat zo’n chauffeur zijn meter niet aanzet en een veel te hoge prijs vraagt. Ze zijn ook niet altijd vriendelijk.”

En wat vind je het mooiste?

“Het Kralingse Bos. Ik woon er niet ver vandaan en altijd als ik tot rust wil komen, ga ik daar wandelen. Je kunt er een mooie ronde lopen, en ik word blij van al dat groen en de bloemen die nu opkomen. Ik raak er mijn negatieve energie kwijt, omdat je er zoveel kunt doen. Zelfs barbecueën en zwemmen!”

‘Koken met ROS’ wordt op 7 juni vanaf 17 uur gelanceerd in Café Norge, Tolhuislaan 119 in Rotterdam. Het boek kost 25 euro en tijdens de lancering is er de mogelijkheid om te proeven (niet gratis). Het kookboek kan ook besteld worden. Kijk op https://stichtingros.nl/kokenmetros.