Succesvolle sociale dialoog in Zimbabwe

(Mondiaal Magazine)

Straatverkopers in Zimbabwe raken regelmatig in de verdrukking. Ze worden weggejaagd, in elkaar geslagen of afgeperst door politie. De ZCIEA, vakbondspartner van Mondiaal FNV, ging daarom in dialoog met de lokale autoriteiten. En met succes: met 20 van de 45 lokale overheden is een overeenstemming getekend. De lobby en campagne moeten leiden tot verbeterde wetgeving, waarin informeel werkenden dezelfde rechten hebben als werknemers in het formele bedrijfsleven.

ZCIEA-leider Wisborn Malaya werkt ten tijde van het interview nog steeds voornamelijk vanuit huis in Harare. Sinds enkele weken zijn de markten weer open, en kunnen straatverkopers hun waar aanbieden op aangewezen plekken. Ze vallen zonder uitzondering onder de informele economie, zoals 90 procent van de werknemers in dit Afrikaanse land. En dat moet veranderen, vindt ZCIEA. Sinds enkele jaren richt de bond zich op de sociale dialoog met de overheid en het parlement. Inmiddels ligt er een motie die sinds eind februari als basis dient voor de discussies in de Zimbabwaanse Tweede Kamer rond aanpassingen in de wetgeving.

“Doel is de informeel werkenden te formaliseren”, licht Malaya toe. “En daarover zijn we nu met parlementariërs in dialoog, evenals met het ministerie van Publieke werken, Arbeid en Sociaal Welzijn. Dat is een unieke benadering waarvoor we in 2019 de basis legden. Toen waren we op een conferentie van de ILO in Genève en kregen we de kans om ambtenaren van het ministerie te ontmoeten. We zijn met elkaar in gesprek geraakt. Een jaar later ontmoetten we elkaar opnieuw op die plek en zijn we concrete stappen gaan ontwikkelen.” Lees verder>>