Persvrijheid in Turkije

Al sinds de jaren negentig strijd ik met collega’s voor meer persvrijheid in Turkije. Aanleiding was de moord op Metin Göktepe, mijn vriend die tijdens de uitoefening van zijn journalistieke vak door agenten werd doodgeslagen. Later heb ik voor andere vrienden en collega’s steeds opnieuw aandacht gevraagd. Nu sta ik aanstaande woensdag zelf voor de rechter.

 

Rechtszaken tegen journalisten in Turkije zijn geen ver-van-mijn-bed-show. Juist door mijn betrokkenheid bij stichting Röportaj en als voormalig bestuurslid van de NVJ weet ik hoe heftig de aanvallen op persvrijheid kunnen ingrijpen. Volgens artikel 286 van het Turkse Strafrecht kan ik tot 6 maanden gevangenisstraf veroordeeld worden. Geen prettig perspectief, maar ik denk dat het belangrijk is om mijn eigen rechtszaak bij te wonen. Al is het maar om dit statement af te geven: Ik vind dat Turkije een volwaardige democratie verdiend en die begint met een onafhankelijke, vrije pers. Laten we dit keer op keer benadrukken, in de hoop dat in Turkije zich iets in positieve richting beweegt. Op korte termijn verwacht ik geen grote veranderingen, maar niks doen is geen optie.

Mehmet Ülger