ASN Bank toont nieuwe docu

‘Dapper in de Kinderschoenen’, de nieuwe documentaire van Mehmet Ülger van U-producties, kreeg een 2e première tijdens de aandeelhoudersvergadering van medefinancierder ASN Bank in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Zo’n 690 mensen in de zaal keken en leefden mee. Hansje van der Zwaan, senior adviseur duurzaamheidsbeleid en onderzoek, ging na afloop in op het fenomeen kinderarbeid en wat we er tegen kunnen doen.

 

zaal-webversie

“Hoe kwam je zo dicht bij de kinderen?” vroeg Van der Zwaan. “En hoe gaat het nu met Ferhat en Abdullah?” Het waren de vragen die ook in de zaal leefden. Mehmet legde uit dat zo’n documentaire alleen gemaakt kan worden dankzij lange research. Hij heeft 2 jaar geïnvesteerd om het vertrouwen van de kinderen en hun familie te winnen. Met Ferhat en Abdullah gaat het goed, maar het doet wel pijn te beseffen dat ze hun dromen niet waar kunnen maken.

debat-webversie

 

De oorzaken van kinderarbeid kwamen genoegzaam aan bod: armoede en cultuur waren de hoofdschuldigen. Maar ouders kunnen hun verantwoordelijkheid nemen door het spiraal van ‘erfelijke’ kinderarbeid te doorbreken. Als kinderen naar school gaan, belooft dat een betere toekomst. Ook bedrijven horen hun verantwoordelijkheid te nemen, zo werd benadrukt in het gesprek. Directeur Jeroen Jansen van de ASN Bank zei het treffend: "We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen. Bedrijven, overheid, consumenten en ook investeerders zoals wij."

 mehmet-webversie

ASN Bank is een van de meest duurzame banken in Nederland. "Ik ben trots dat mijn film tijdens de aandeelhoudersvergadering van deze bank is vertoond", zegt Mehmet Ülger. "En ik ben dankbaar dat ze 'Dapper in de Kinderschoenen' mede mogelijk hebben gemaakt. Het is een prettig besef dat investeerders als ASN Bank, maar ook FNV Mondiaal en de Algemene Onderwijsbond zich gezamenlijk inzetten voor de strijd tegen kinderarbeid."