Première!

‘Dapper in de kinderschoenen’ heet de nieuwe documentaire van Mehmet Ülger, die op 13 december tijdens het mini-filmfestival Born Adults van FNV Mondiaal en de AOb in première gaat. De film verbindt het letterlijk schoenen maken voor de (West)Europese markt, waaronder het Franse merk Pierre Cardin, met kinderarbeid. Het festival is gratis, maar belangstellingen dienen zich wel aan te melden via www.fnvmondiaal.nl.

 

Turkije is een echt leerland. Er komen prachtige jassen, tassen, riemen en schoenen vandaan. Gerenommeerde Turkse merken maar ook hippe designschoenen van Pierre Cardin uit Frankrijk en Otter uit Duitsland, die in Nederland te koop zijn, worden in Turkse werkplaatsen gemaakt. Door kinderhanden. Arbeidsomstandigheden zijn slecht in de leerindustrie. Arbeiders werken er zonder enige sociale zekerheid en met giftige stoffen, soms uit Nederland.

‘Dapper in de kinderschoenen’ is een nieuwe documentaire van Mehmet Ülger, over kinderen als de 11-jarige Ferhat en 14-jarige Apo die lange dagen aan nieuwe schoenen werken. Ze werken met lijm waarvan de geur verslavend is. Op de blikken staan verboden voor kinderen onder de 18, maar desondanks plakken ze met hun vingers leerstukken aan elkaar. Alle volwassen werknemers in deze industrie, inclusief de leerlooierijen, zijn als kind begonnen met dit werk.

Dit is het derde thema van Mehmet Ülger rondom kinderarbeid in Turkije. De eerste film ‘Kinderen van het Seizoen’ uit 2010 ging over kinderarbeid in de hazelnotenpluk. Deze noten belanden onder meer in chocoladepasta’s zoals Nutella. De tweede film ‘Wit goud in Kinderhanden’ uit 2012 verhaalt over kinderarbeid in de katoenpluk. Het journalistieke item uit de film leidde tot de Erasmus EuroMedia Award, zie http://www.euromediaawards.eu/altjid-wat/.