Europese mediaprijs

De Special Award on Ethical Discourse, in die categorie won Mehmet Ülger samen met Daan Jansen van Altijd Wat de Erasmus EuroMedia Award 2013, die afgelopen vrijdag in Wenen werd uitgereikt.

 

prijsdaanmehmet.02Het prijswinnende item van Mehmet en Daan werd op 20 november door de actualiteitenrubriek Altijd Wat uitgezonden. Daarin is zichtbaar dat er in de Turkse katoenpluk veel kinderen worden ingezet, die daardoor het begin van het nieuwe schooljaar missen.

De Nederlandse connectie met de Turkse 'besmette' katoen is onder meer gelegd via Esprit, die de katoen in Turkse naaiateliers laat verwerken tot hippe kleding. Maar ook het label 'Made in Turkey' in H&M-kleding doet vermoeden dat er besmette katoen in verwerkt zit.

De basis voor dit item vormde de documentaire 'Wit goud in kinderhanden', die U-producties in het najaar van 2012 maakte. De première vond plaats tijdens het minifilmfestival 'Born Adults', georganiseerd door FNV Mondiaal.

Het journalistieke item voor Altijd Wat leidde tot vragen in de Tweede Kamer en tot een ontkennende reactie bij Esprit. En nu dus tot een eervolle Europese mediaprijs. Deze werd op 19 april op de Weense universiteit tijdens een stijlvolle bijeenkomst uitgereikt, opgeluisterd door klassieke muziek en verschillende trailers van inspirerende, andere prijswinnende journalistieke items en documentaires. Kijk ook even op de site van Altijd Wat>>