Zara, een jaar later

Hoe vergaat het de inmiddels 10-jarige Zara? Ze stond centraal in de documentaire 'Kinderen van het seizoen', die wij in 2010 maakte over kinderarbeid in de Turkse hazelnootsector. Een jaar later ging Mehmet terug naar het Zwarte Zeegebied om te zien of de situatie van seizoenwerkers en van Zara verbeterd is.

Zara werkt nog steeds. Ze vertrekt met haar familie begin april uit Urfa om eind september terug te keren. In die maanden doet ze landarbeid. Dit jaar is Zara gelukkig op tijd teruggekeerd voor het nieuwe schooljaar. Nu zit ze alweer een week of 6 in de schoolbanken.

zara.01Haar lotgevallen zijn op 20 november te zien in de 15 minuten durende film 'Zara, kind van het seizoen'. Dan organiseert de Campagne Stop Kinderarbeid het minidocumentaire filmfestival 'Born Adults'. Ook van filmmakers Cherry Duyns, Maaike Broos en André Kloer zijn documentaires te zien over kindwerkers in respectievelijk Marokko en Palestina.

Het filmfestival is georganiseerd in het kader van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind en is gelieerd aan de IDFA. Presentatie is in handen van journalist en programmamaker Teun van de Keuken. Aanmelden kan nog! Zie>>
Een voorproefje van Mehmets film is hier te zien.