PI

Ze is 12 jaar en erg gedreven. Amber is de dochter van een ngo-medewerkster. Ze moest een spreekbeurt houden en koos het onderwerp 'kinderarbeid'. Interviewde vooraf deskundigen en gebruikte de nieuwe minidocumentaire 'Zara's Brief'. Amber raakte zo betrokken bij het lot van Zara uit Turkije dat ze haar hele school heeft gemobiliseerd om geld op te halen. 

 

In de volksmond heet dit Particulier Initiatief (PI). Als een kind van 12 zo geëngageerd kan raken, moet het wel een bijzondere meid zijn. Ze schreef mailtjes met de aanhef 'Beste meneer Mehmet', stelde vragen en mailde regelmatig updates. Nu heeft de school een bedrag ingezameld dankzij vele klusjes die de kinderen hebben uitgevoerd. De Bernhard van Leer Foundation gaat dit bedrag verdubbelen. 

Het is het 1e succes van 'Zara's Brief', geproduceerd met geld van Education International en bedoeld voor een lespakket rondom kinderarbeid. Kinderen van 10 tot 15 jaar kunnen via de lesbrief leren over de impact en gevolgen van kinderarbeid. Eerder was er een lespakket over werkende kinderen in Marokko beschikbaar. 

Zouden de scholen en masse dit lespakket gaan bestellen? We hopen het. We hopen zelfs dat er meerdere Ambers zullen opstaan en spontaan PI'tjes gaan ontwikkelen. Wij zijn er in elk geval klaar voor.