Voetbal & bier

Vrouwen schijnen fanatieker te zijn dan mannen als het om supporten gaat. Dat blijkt ook wel uit de korte flitsinterviews op Radio 1 over het WK. Schreeuwende vrouwen, brallende vrouwen, dronken vrouwen, ze laten zich zonder gene uit voor de microfoon. Ook op het NOS Journaal laten ze zich lustig horen. Ik kan mij opeens heel moeilijk identificeren met mijn eigen soort.

 

 

Zo’n dertig zogenoemde Bavaria-meisjes (in oranje jurkjes die als promomateriaal door Bavaria zijn verstrekt) mochten maandag het voetbalstadion van Johannesburg niet in. Ondanks het ontbreken van het biermerklogo is de jurk volgens de FIFA verkapte reclame. Ze noemen het zelfs “agressieve marketing”. 

 

Bavaria-meisjes… Dat doet ineens denken aan de biermeisjes van Heineken. Een heel ander verhaal. Ze worden door Heineken ‘bier promotors’ genoemd, een understatement voor de werkelijkheid. De meisjes dienen klanten gezelschap te houden in drinkgelegenheden. Hun opbrengst is ongeveer 2,5 procent van elk flesje bier dat hun klant bestelt. Het is dus zaak om klanten zoveel mogelijk te laten drinken.

 

De jonge vrouwen krijgen niet alleen slecht betaald, ze worden ook nog eens onzedelijk betast. Intimidatie en geweld tegen de biermeisjes, het is allemaal aan de orde van de dag. Veel meisjes verdienen bovendien zo weinig dat ze zich ook prostitueren. Ongeveer 20 procent zou besmet zijn met hiv/aids.

 

Heineken nam al in 2006 – onder druk van internationale vakbonden en ngo’s – maatregelen hiertegen, maar zonder succes. De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling bracht het in april weer eens ter sprake. De bierbrouwerij gaat opnieuw aan de slag met dit probleem, onder andere door de uniformen aan te passen. Gelukkig is er geen WK in Cambodja.