Happy workers, happy company

(Uit: P+)

1 november 2019 - Bloemen houden van mensen, maar de arbeidsomstandigheden in de bloementeelt in ontwikkelingslanden zijn niet altijd even florissant. In juli 2019 tekenden bedrijven, de overheid, FNV en Hivos een IMVO-convenant met afspraken over verantwoorde productie en handel van siergewassen. Mondiaal FNV steunt al enige jaren de Oegandese bloemenvakbond UHISPAWU in het voeren van een sociale dialoog. En met succes. De lonen zijn gestegen. De bloemen uit Afrika zijn daardoor steeds mooier.

Happy workers, happy company, zei een manager van een groente- en fruitteler uit Peru tijdens de conferentie ‘Building Bridges’ op 8 oktober over de sociale dialoog. De conferentie was georganiseerd door Mondiaal FNV en trok honderden deelnemers uit binnen- en buitenland. De manager ontdekte in de loop der jaren dat een goede sociale dialoog een hogere productie voor zijn bedrijf oplevert. Maar daar ging wel een leerproces aan vooraf.

Dit geldt ook voor de Uganda Horticultural and Industrial Service Providers Allied Workers Union (UHISPAWU), die vijf jaar geleden nog in felle gevechten verwikkeld was met de bloemtelers in zijn land. In deze sector was dan ook veel aan de hand. Lage lonen, slechte arbeidsomstandigheden, het gebruik van pesticiden die zowel mens als aarde aantastten. Het leverde voortdurend frustratie op. Van alle internationale bloemtelers in Oeganda heeft de helft Nederlandse roots. Nederland is een belangrijk knooppunt in de internationale sierteelthandel. We exporteren wereldwijd voor zes miljard euro aan bloemen en planten en importeren voor ruim 600 miljoen euro bloemen uit Afrika, waaronder Oeganda, en ruim 100 miljoen uit Zuid-Amerika. Lees meer>>