Polderen in Peru

(Uit: P+)
Met de vuist in de lucht onderhandelen over betere arbeidsvoorwaarden? Dat is geen zeldzaam beeld in Peru. Maar de tijden veranderen. In samenwerking met Mondiaal FNV en DECP (de ontwikkelingsorganisatie van VNO/NCW) leren zowel Peruaanse werkgevers als vakbonden met elkaar in dialoog te gaan. Sinds ruim een half jaar is er een Stichting van de Arbeid actief, op Nederlandse leest geschoeid. De eerste cao’s zonder voorafgaande stakingen zijn al afgesloten.

 

“Het Nederlandse model is een goed en flexibel model”, zegt Samuel Machacuay, bestuurssecretaris van de gloednieuwe Associacion para el Trabajo, de Peruaanse variant op de Nederlandse Stichting van de Arbeid (STAR). Daarin overleggen werkgevers- en werknemersorganisaties om tot goede arbeidsverhoudingen te komen. “Een heleboel strategieën, inclusief de keukentafelgesprekken, hebben we overgenomen. We praten zelfs over ‘modelo Polder’.” Machacuay werkt voor Mondiaal FNV. Samen met de vakbonden van de Peruaanse vakcentrale CGTP zette hij de eerste schreden richting STAR.

Mondiaal FNV heeft al langer banden met de vakbeweging in Peru, een land waar de politiek een kleurrijk decor vormt van mismanagement en corruptie. “Politiek gezien is Peru een verschrikkelijk land”, zegt Astrid Kaag, beleidsmedewerker van Mondiaal FNV. “De laatste vijf presidenten zitten in de gevangenis, zijn gevlucht of hebben een aanklacht tegen zich lopen.” Aan het begin van dit decennium raakte het geduld bij zowel de vakbonden als de werkgevers op. De ministers volgen elkaar snel op, wat ten koste gaat van beleid op langere termijn. De overheid bleek voor beiden onbetrouwbaar. Ze realiseerden zich dat economische stabiliteit niet vanzelf zou ontstaan. Het tripartiete overleg leidde steevast tot ongenoegen. Lees meer>>