#MeToo in Indonesische kledingfabrieken

(Uit: P+)
“Elke dag zitten ze aan de borsten van de vrouwen”, zegt een vakbondsleidster in de documentaire ‘The day the voices raised’. De locatie: een export processing zone (EPZ) ten noorden van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Een onderzoek toonde aan dat ruim 56 procent van de textielwerkneemsters last heeft van seksuele intimidatie. Tijd voor actie, vond de vakbond FBLP. De zelfgemaakte film geeft een Indonesische draai aan de #MeToo-discussie. Dit succes kwam mede tot stand door Mondiaal FNV.

 

Eigenlijk wilden ze het heel anders aanpakken, de vakbondsleidsters van Forum Buruh Lintas Pabrik (FBLP). Samen met de kleine ngo Perempuan Mahardhika (PM, ‘vrije vrouwen’) hoorden ze al langer klachten over seksuele intimidatie in de textielfabrieken van de industriële zone KBN Cakung. Ze deden onderzoek in 45 fabrieken naar dit soort geweld tegen vrouwen op het werk. Hoewel vrouwelijke werknemers daar veruit in de meerderheid zijn, hebben ze last van verbale, fysieke en seksuele intimidatie door mannelijke collega’s, zoals de reparateurs van naaimachines, bewakers en chefs, waaronder HR-functionarissen.

Vrouwen durven hiertegen niet goed op te staan, uit schaamte en uit angst om hun baan te verliezen. Er hangt een cultuur van blaming the victim, ook bij de vrouwen onderling. Maar liefst 93,6 procent van de slachtoffers doet dan ook geen aangifte. Tijd voor actie, dachten de vrouwen van FBLP en PM. Ze wilden een documentaire maken met verhalen van slachtoffers, de schaamte en de gevolgen. Maar eigenlijk durfde niemand voor de camera dit verhaal te doen.

Ondertussen maakten de organisaties zich hard voor een billboard in de EPZ met de tekst ‘Seksuele intimidatievrije zone’. En daaronder de aanmoediging: ‘Laten we samen de werkplekken vrij maken van alle seksuele intimidatie’. Over die onverwacht moeizame weg gaat nu de documentaire. De cameravrouw die ook de interviews deed, is zelf ook textielarbeidster. Ze filmde en monteerde de hele productie. De professionele kleurcorrectie maakt de documentaire tot een volwassen film die gebruikt wordt tijdens bijeenkomsten. Lees meer>>