'Voor de eerlijke vinder'

Je moet maar op zo'n titel komen. Dit boek is net uit, geschreven door Ilona Verhoeven, die voorheen al haar korte verhalen in piepkleine boekjes zelf uitgaf. Die miniboekjes werden verzamelexemplaren en kregen opeens ook een miniboxje waar ze handig in konden staan. Nu zijn al die verhalen, maar ook tekeningen, foto's en collages gepubliceerd in één prachtig boek.

 

In het Torpedotheater (voorheen Parooltheater) in hartje Amsterdam was het woensdag overvol met mensen die Ilona's boekpresentatie wilden meemaken. Een mondharpist leidde de middag in, daarna volgde nog een klankkunstenaar die zijn eigen instrument van hout had gecreëerd. Allemaal in de lijn van Ilona's eigen verhalen: absurdistisch en verrassend.

dcs_boekilonaUitgeverij In de Knipscheer vat het zo samen: 'Hoe loop je door de tuin als je daar alles voort laat woekeren? Gaat het om waarvoor je buigt of hoe je buigt? Je weet wel: buig je recht, met de beweging slechts in de knieën, of plof je gewoon vol overgave met het hele lichaam naar voren? En: vind jij het geluk of vindt het geluk jou?'

Antwoorden op die prangende vragen zijn dus te lezen in 'Voor de eerlijke vinder'. Vanaf dit weekend bij de boekhandel te verkrijgen, maar ook te bestellen bij de uitgever. Hieronder nog een van mijn favoriete passages uit het verhaal De reizende Maanzaadgalle.

'Ze zag het goed. Hoog in de hemel vloog een brood. Ze wreef haar ogen uit en tuurde naar de wolken. Boven haar passeerde een maanzaadgalle zo groot als een Dakota. Ze wist zeker dat het echt een maanzaadgalle was en geen Dakota, want de vorm was onmiskenbaar. 'Volmaakt gevlochten', zuchtte ze vol bewondering. 'En wat een prachtige fonkelende maanzaden!' Lees vooral meer>>