Kinderarbeid (2)

'Kan ik haar adopteren?’ vroeg een collega over de inmiddels 10-jarige Zara die figureert in de documentaire Kinderen van het Seizoen. Zonder dat ze het weet is Zara al een bekend meisje in Nederland geworden. Haar cameragenieke uitstraling zorgde ervoor dat het thema kinderarbeid in de hazelnootsector op de agenda van bedrijven en politiek is gekomen.

 Tijdens de première van Kinderen van het Seizoen bleken bedrijfsleven en politiek het onderwerp serieus te nemen. Naast Tony’s Chocolonely waren ook Nestlé en de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) gekomen om publiekelijk na te praten over de ontdekte kinderarbeid in Turkije.

Europarlementariër Emine Boskurt wist te melden dat de verantwoordelijke Eurocommissaris dit onderwerp meeneemt in de onderhandelingen over Turkije’s toetreding tot de EU. Ondertussen zijn de bedrijven achter de schermen met de Campagne Stop Kinderarbeid in gesprek over het opschonen van de hazelnotensector.

Het zijn kleine successen en hoopvolle ontwikkelingen die de kleine Zara in al haar eerlijkheid en onbevangenheid heeft weten te bereiken. Kinderarbeid zal voorlopig nog wel bestaan in Turkije, ook onder de seizoenswerkers. Maar Zara gaat waarschijnlijk een betere toekomst tegemoet nu haar ouders bezig zijn een reizende kledingwinkel in hun thuisbasis Urfa op te zetten.

Als de Turkse onderwijsbond Egitim Sen ondertussen samen met west-Europese collegabonden aan de slag gaat met een antikinderarbeidproject in welke vorm dan ook, zal de toekomst van alle andere Zara’s en hun broertjes er zonniger uit gaan zien. Zodat alle Turkse kinderen naar school kunnen, liefst nog binnen enkele jaren.