Meisjes

We maken een serie interviews met veldwerkers van Streetcornerwork, bedoeld voor een methodiekboek. En spreken met mensen die de onderkant van de samenleving door en door kennen. Streetcornerwork richt zich op druggebruikers, hang- en zwerfjongeren. Een van de veldwerkers van het Team Amsterdam Zuid-Oost is Esther Macharius, al tien jaar actief en zelf wonend in deze wijk.

Macharius werkt veel met tienermoeders. Ze regelt begeleid wonen, zorgt dat ze tijdens de zwangerschap goed eten en drinken en geeft ze tips als de baby eenmaal geboren is. Een moederkloek bij uitstek die altijd een deur openlaat, ook als de meisjes eenmaal op de rails zitten.

Meisjes in grote steden, en dan voornamelijk van allochtone afkomst, hebben meer problemen dan hun autochtone stadsgenootjes. Ze hebben meer last van psychosomatische klachten, voelen zich minder gelukkig en doen vaker een zelfmoordpoging. Hoe kan dit in een land waar nog redelijke, sociale voorzieningen bestaan? Heeft het met de onzichtbaarheid van de problematiek te maken? Of vormen deze meisjes een blinde vlek in hulpverleningsland? Hoog tijd dat zij hun stem laten klinken en dat wij onze oren openen.