525 jaar

In Turkije zitten nu naar schatting 10 journalisten gevangen. Eén ervan heet Vedat Kursun, voormalig hoofdredacteur van het Koerdischtalige dagblad Azadiya Welat. Hij wordt beschuldigd van ‘terroristische activiteiten’ en heeft maar liefst 525 jaar tegen zich horen eisen. De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) en haar Europese zuster hebben fel geprotesteerd tegen deze buitensporige eis.

 

Kursun zou de PKK op wel 105 manieren hebben geholpen door ‘propaganda te verspreiden’ en ‘misdaden en misdadigers op te hemelen’. Zijn voorganger Ozan Kilinc heeft inmiddels 21 jaar gekregen op grond van dezelfde beschuldigingen.

 

Turkije heeft zowaar een Mediawet, maar in de praktijk zegt dit helemaal niks. Journalisten doen aan zelfcensuur of lopen het risico op lange gevangenisstraffen of hoge boetes. Vrijheid van meningsuiting is zwaar beperkt, evenals de mogelijkheid lid te worden van een journalistenbond. Daarom is internationale solidariteit zo belangrijk. Lees het bericht van de IFJ>>