Home weblog

Weblog

‘Ik zal de wereld nooit meer zien’

Hij is niet geslagen, stel ik opgelucht vast na lezing van het boek ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’ van de gevangen schrijver en journalist Ahmet Altan (1950). Maar de beklemming van het gevangen zitten, het schipperen tussen fysieke grenzen en de vrije geest, en de dreigende ‘wolf’ die hem emotioneel kan breken moeten soms ronduit een geestelijke marteling voor hem zijn.

Lees meer...
 

Doorvechten voor persvrijheid in Turkije

Het is een prestigieuze prijs, de Roosevelt Four Freedom Award, die de Roosevelt Foundation jaarlijks in Middelburg uitreikt. De categorie Prijs voor Vrijheid van Meningsuiting is dit jaar toegekend aan de Turkse journalist Erol Önderoğlu (1969), ruim twintig jaar correspondent van Reporters sans Frontières (RsF) in Istanbul en redacteur van het onafhankelijke persagentschap Bianet.

Lees meer...
 

Olifantje en kogels

“Hoe lang zal het nog duren voordat wij zulk nieuws op de radio kunnen brengen”, verzucht Refik. We zitten aan de ontbijttafel en hebben net op radio 1 gehoord dat in de Beekse Bergen een jong olifantje is geboren. Refik logeert bij ons, omdat hij als cameraman en fotograaf in zuidoost-Turkije onder moeilijke omstandigheden zijn werk doet. In een regio waar de kogels en bommen je letterlijk om de oren vliegen.

Lees meer...
 

Première en foto's over kinderarbeid in Turkije

De première van onze documentaire ‘Kinderarbeid en hazelnoten; 5 jaar later’ en de feestelijke opening van de fototentoonstelling ‘En school dan?!’ vindt op 11 juni in het Persmuseum in Amsterdam plaats. Dit in het kader van de Internationale Dag tegen Kinderarbeid.

Lees meer...
 

Persvrijheid in Turkije

Al sinds de jaren negentig strijd ik met collega’s voor meer persvrijheid in Turkije. Aanleiding was de moord op Metin Göktepe, mijn vriend die tijdens de uitoefening van zijn journalistieke vak door agenten werd doodgeslagen. Later heb ik voor andere vrienden en collega’s steeds opnieuw aandacht gevraagd. Nu sta ik aanstaande woensdag zelf voor de rechter.

Lees meer...
 

ASN Bank toont nieuwe docu

‘Dapper in de Kinderschoenen’, de nieuwe documentaire van Mehmet Ülger van U-producties, kreeg een 2e première tijdens de aandeelhoudersvergadering van medefinancierder ASN Bank in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Zo’n 690 mensen in de zaal keken en leefden mee. Hansje van der Zwaan, senior adviseur duurzaamheidsbeleid en onderzoek, ging na afloop in op het fenomeen kinderarbeid en wat we er tegen kunnen doen.

Lees meer...
 

Van Anatolië tot Tulpenland

Ze deden het toch maar, de arbeidsmigranten die in de jaren zestig vanuit Turkije naar Nederland vertrokken om wat geld te verdienen. Veelal zaten ze voor het eerst in een vliegtuig en voor de meesten gold dat ze nog geen nacht van huis waren geweest. Eenmaal in Nederland bevonden ze zich in een totaal andere wereld, met een vreemde taal, andere eetgewoontes en onbekende omgangsvormen. Aan lef hadden ze in elk geval geen gebrek.

Lees meer...
 

Première!

‘Dapper in de kinderschoenen’ heet de nieuwe documentaire van Mehmet Ülger, die op 13 december tijdens het mini-filmfestival Born Adults van FNV Mondiaal en de AOb in première gaat. De film verbindt het letterlijk schoenen maken voor de (West)Europese markt, waaronder het Franse merk Pierre Cardin, met kinderarbeid. Het festival is gratis, maar belangstellingen dienen zich wel aan te melden via www.fnvmondiaal.nl.

Lees meer...
 

Europese mediaprijs

De Special Award on Ethical Discourse, in die categorie won Mehmet Ülger samen met Daan Jansen van Altijd Wat de Erasmus EuroMedia Award 2013, die afgelopen vrijdag in Wenen werd uitgereikt.

Lees meer...
 

Kinderarbeid in Turkije

Vrijdag 30 november worden twee films van documentairemaker Mehmet Ülger over kinderarbeid in Turkije getoond tijdens het mini-filmfestival Born Adults van FNV Mondiaal in het nieuwe filmmuseum EYE. De films tonen jonge kinderen die lange dagen in velden en op plantages katoen en hazelnoten plukken.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 3

Zoeken