Toezicht ontbreekt

(Uit: P+)

Werknemers die bij de bouw van een waterkrachtcentrale overwerk niet krijgen uitbetaald. Vrouwelijke bouwvakkers die tijdens de aanleg van een hoofdweg verkracht worden door een manager. Twee voorbeelden van misstanden in infrastructurele projecten met leningen van ontwikkelingsbanken. Internationale financiële instituten investeren voornamelijk in grote en dure projecten in armere landen. De vakbeweging dient klachten in wegens gebrek aan toezicht op de uitvoering van deze dure infraprojecten.

Al in 2018 ontving de International Finance Corporation (IFC), gelieerd aan de Wereldbank, een klacht van de internationale vakbond voor de bouwsector Building and Wood Workers’ International (BWI). IFC financiert de bouw van een waterkrachtcentrale in Pakistan, die wordt uitgevoerd door het bedrijf Karot Hydro. De drieduizend projectmedewerkers wilden een vakbond oprichten, maar dit werd afgewezen door een ambtenaar in Punjab. Uiteindelijk werd de oprichting via de rechtbank afgedwongen.

“We lieten IFC weten dat werknemersrechten werden geschonden”, vertelt Apolinar Tolentino, regionaal vertegenwoordiger van BWI in Azië en de Pacific. “Wat indruist tegen hun eigen zogenoemde performance standards. We verwachtten dat IFC druk zou uitoefenen op de Pakistaanse overheid en Karot Hydro, maar dat gebeurde niet. Ze probeerden het klein te houden.” Lees meer>>