Veiligheid op de werkvloer

(Uit: P+)
De 1,5-meter-economie redt levens. Maar de schattingen vallen in het niet bij de resultaten van veiligheidscursussen voor sherpa’s en rafters in de Himalaya. Zij beklimmen de hoogste bergtoppen en zakken woest stromende rivieren af. De cijfers zijn adembenemend. Maar liefst 40 procent minder ongelukken, door betere kennis en voorzorgsmaatregelen. Mondiaal FNV heeft al lang een focus op occupational health and safety en helpt in vele landen vakbonden om onnodige bedrijfsongevallen te voorkomen. Ook textielwerkers en mijnwerkers.

Alleen al in Nederland krijgen jaarlijks meer dan 200 duizend werknemers een arbeidsongeval, waarvan zo’n zestig fataal, aldus het RIVM. Maar werk kan ook ziektes veroorzaken. In z’n geheel zijn er jaarlijks zo’n vierduizend werkgerelateerde doden te betreuren, berekent de FNV. Wereldwijd zou elke vijftien seconden een werknemer sterven. Veiligheid op de werkvloer is dus geen overbodige luxe. “Uitgangspunt is dat je gezond van huis gaat, en gezond weer terugkeert van je werk”, vat FNV-kaderlid Ton Kitzen (1957) het belang van veiligheid op de werkvloer samen.

Op dit moment staan de gevolgen van het coronavirus centraal. Mondiaal FNV monitort wekelijks de stand van zaken bij zeventien partners in zuid-Azië, Afrika en Zuid-Amerika. “We ondersteunen de partners in de manier waarop ze kunnen omgaan met het virus”, legt Karen Brouwer (1969), managing director van Mondiaal FNV, uit. “Een deel van de werknemers gaat nog de fabrieken in zonder veiligheidsmaterialen. We helpen de vakbonden in hun strijd voor beschermende maatregelen en persoonlijke beschermingsmaterialen.” Lees meer>>