Coronavirus maakt discriminatie van Chinezen weer zichtbaar

(Uit: KIS-website)

Een sarrend carnavalslied op Radio 10, een jonge Nederlandse studente met Chinese roots die in een lift in elkaar geslagen wordt, een oudere man met Chinese achtergrond die van zijn fiets wordt getrapt. Discriminatie van deze groep laait weer op sinds er sprake is van het Coronavirus. De nogal versnipperde Chinese gemeenschap in Nederland weert zich echter sterker.

‘Het komt allemaal door die stink-Chinezen’, schalde het op 7 februari uit Radio 10. Een ‘als satire bedoelde’ carnavalsschlager van Lex Gaarthuis produceerde de ene belediging na de andere. De vele organisaties die Nederlanders met Chinese achtergrond vertegenwoordigen waren not amused en deden aangifte. Het carnavalslied Voorkomen is beter dan Chinezen is ‘discriminerend en haatzaaiend’, stelden ze. Het OM bekijkt op dit moment de aangifte.

‘Wij zijn geen virussen’ heet de petitie die hierop volgde, en inmiddels door ruim 57.000 mensen is getekend. In de afgelopen weken waren veel tegenreacties in de media te horen en te zien. Ondertussen gaat het geweld gericht op Nederlanders met Chinese afkomst wel door. Zo werd een studente in Tilburg in een lift in elkaar geslagen, nadat ze een groepje jongeren vroeg op te houden met het zingen van bovengenoemd carnavalslied. Een oudere man werd in Amsterdam door twee jongeren van zijn fiets getrapt. Een van hen filmde de trap en de nare val die de oudere man maakte. Hij zette het op Snapchat met de toevoeging: ‘Maak je niet druk jongens, het was een Chinees.’ Tegen hen is eveneens aangifte gedaan. Lees meer>>