Veroordeling Bouterse veroorzaakt feest en rouw

(Uit: website Kennisplatform Integratie & Samenleving)

‘Buitengewoon blij’, ‘De bewijslast is niet zo helder’, ‘Een terechte veroordeling, maar de straf is te laag’. Een greep uit reacties van enkele Nederlanders met Surinaamse achtergrond op de veroordeling van president Desi Bouterse in Suriname voor de Decembermoorden in 1982. Op 22 januari tekende hij beroep aan voor de krijgsraad in Paramaribo.

De Surinaamse gemeenschap in Nederland reageert divers op de veroordeling van Bouterse op 29 november vorig jaar voor de Decembermoorden in 1982 (zie kader). “Het leidt tot verdeling”, zegt radiopresentator Norman van Gom van Radio Mart. Of tot zwijgen. Want een belrondje langs spraakmakende Surinamers in Nederland levert vaak afwijzingen op. ‘Te druk’ of ‘nu even niet’, zijn veelgehoorde reacties.

Een Nederlander met Surinaamse achtergrond die niet geïnterviewd wil worden, zegt: “Het feit dat mensen niet willen praten, is misschien wel een pleidooi om de voor- en tegenstanders niet zo uitgesproken in de media te laten horen.” Toch blijft het interessant de verschillende meningen van Surinaams-Nederlandse mensen te horen, juist voor het begrip in zo’n complexe zaak als de veroordeling van de zittende president in Suriname. Lees meer>>