Kinderarbeidvrije zones

(Uit: P+)

Mondiaal FNV richt zones in die vrij zijn van kinderarbeid. Niet alleen de school, maar ook de ouders, de dorpsleider, de hele dorpsgemeenschap, de werkgevers en de overheid werken hieraan mee. In cacaolanden als Ghana en Ivoorkust wordt met deze geografische aanpak al succes geboekt. In Mali wordt zelfs voorkomen dat kinderen niet meer in de goudmijnen aan het werk worden gezet.

Think local, act global, is de slogan van de Ghanese landbouwvakbond GAWU. Vakbondsleider Andrews Tagoe is al ruim tien jaar de grote kartrekker van een anti-kinderarbeidproject dat door Mondiaal FNV gesteund wordt. Een op de vijf kinderen in Ghana is aan het werk, reden temeer om hard te werken aan een mentaliteitsverandering. Moeilijke sectoren zijn vooral de visserij en de cacao. De bond ontwikkelde het eigen Torkor-model, vernoemd naar een plaatsje aan het Voltameer, waar duidelijk werd hoe het niet moest. Kinderen worden daar al vanaf hun vijfde bij de visvangst ingezet. Behalve tot psychische schade leidt dat tot verwondingen en verdrinkingen.

“Tien jaar geleden organiseerden we in Torkor een bijeenkomst met ouders”, vertelde Tagoe in juni 2019 tijdens het vijftienjarig bestaan van de coalitie Stop Kinderarbeid. “We vroegen hen: wat willen jullie dat jullie kinderen later worden? Ze noemden beroepen als advocaat en arts. Ik wees naar het strand, waar hun kinderen rondliepen, en zei: dat gaat op deze manier niet lukken. Dat was het begin van het Torkor-model.” Lees meer>>