ILO neemt conventie tegen geweld en intimidatie op werk aan

(Uit: P+)
Mondiaal FNV’s beleidsmedewerker Wilma Roos had er een hard hoofd in, maar op 21 juni is dan toch de zogenoemde ILO-conventie tegen geweld en intimidatie op de werkvloer aangenomen. Hiermee worden in de toekomst slachtoffers beter beschermd. “Heel veel elementen die wij in de conventie wilden, zitten erin”, zegt Roos. 

‘Spannende dagen’, noemde Wilma Roos de 12 dagen durende conferentie in Genève over de conventie. Er werden maar liefst 390 amendementen ingediend, waarin de koplopers Rusland en Wit-Rusland waren met ruim 80. Roos is uiteindelijk wel tevreden met de inhoud. “Het valt me heel erg mee. Ik had veel meer uitholling verwacht, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Heel veel elementen die wij in de conventie wilden, zitten erin.”

Dankzij veel discussie en harde onderhandelingen, dat wel. Roos hield een dagboek bij. Ze schrijft dat er veel amendementen werden ingediend die het verdrag aanzienlijk konden afzwakken. ‘Het woord ‘As appropriate’ (indien van toepassing), wordt kwistig door de hele tekst gestrooid, evenals de zinsnede ‘Referring to national laws and regulations’. Iedereen moest wat water bij de wijn doen, zo ook de werknemers. Lees verder op de website van P+>>