Pleidooi voor meer samenwerking om kinderarbeid te tackelen

(FNV-nieuwsbrief Zaden)
“Kinderarbeid is een breed onderkend probleem, maar de aanpak is heel versnipperd. Beter is het om dit samen en sectorbreed aan te pakken.” Dit is een van de belangrijkste conclusies die Loek Vis, adviseur van het bureau Basis & Beleid, trekt naar aanleiding van een oriënterende studie naar zaadbedrijven in Nederland met productieactiviteiten in India.

Loek Vis doet zijn onderzoek in opdracht van de FNV en presenteerde zijn voortgangsrapportage ‘Zaadveredeling en kinderarbeid India’ op 7 maart tijdens een bijeenkomst van Plantum, de branchevereniging ‘voor bedrijven uit de sector plantaardig uitgangsmateriaal’. Doel van de studie is inzicht te krijgen in de totale keten en in de sourcing aanpak per bedrijf in India, de Codes of Conduct en beleidsverklaringen rondom kinderarbeid te onderzoeken, evenals het beleid rondom naleving en controle.

De zaadveredelingssector is ook voor Vis een nieuw gebied. “Ik had al een sectorstudie naar de sierteelt gedaan, in opdracht van FNV-bestuurder Jeroen Brandenburg”, vertelt hij. “Daarna volgde een studie naar de groente- en fruitsector. Daar zaten al verbindingen met de zaadveredelingssector in. Maar dat er in Nederland een Seed Valley bestaat, ontdekte ik pas tijdens dit onderzoek.” Seed Valley is gevestigd in de kop van Noord-Holland. “Het terrein is spontaan historische gegroeid, omdat (inmiddels grote) familiebedrijven in deze sector al in Noord-Holland gevestigd waren vanwege de gunstige klimatologische omstandigheden. Lees meer>>