De waarde van geluk meten

(Uit: P+)
‘Zachte’ waardes als welzijn en geluk zijn in euro’s om te zetten. Adrian de Groot Ruiz (1983) mede-directeur van de sociale onderneming True Price, heeft nu dik vier jaar ervaring met het bepalen van echte waardes. “Het maakt inzichtelijk welke variabelen bepalend zijn voor verduurzaming van een bedrijf. En dan kun je ook goede beslissingen nemen.” De Groot Ruiz heeft al vele praktische voorbeelden uitgewerkt, van de vraag of landbouw op de steppes van de Masai verstandig is, tot het welzijn van een vlucht door de KLM.

 

Tekst Astrid van Unen
Fotografie Anne Hamers

CASUS: Duurzame voornemens zijn goed, maar weten waar je staat, is soms beter. Alleen zijn niet alle elementen in een productieproces gemakkelijk uit te drukken in euro’s.

Een verzameling twintigers en dertigers rond een lange eettafel waarop de lunch staat uitgespreid. Een beeld dat je niet vaak in bedrijven ziet. True Price heeft tien mensen in dienst, allemaal jong en eager aan de slag met het verduurzamen van de wereld. In de hoek van hun kantoortuin in Amsterdam-Sloterdijk, tijdens hun middagpauze, smeren ze hun boterhammen en voeren ze gesprekken. Adrian de Groot Ruiz is dan onderweg naar dit kantoor; hij slaat dit genoeglijk samenzijn uiteindelijk over om met P+ te praten over grenzen aan beprijzen, de werkmethode van True Price en de missie van zijn sociale onderneming.

True Price is voortgekomen uit een denktank over duurzaamheid Worldconnectors: een club van jonge, betrokken mensen en oude rotten in het vak zoals Herman Mulder (voormalig directeur-generaal bij ABN Amro) en André Veneman (AkzoNobel). Ook Adrian de Groot Ruiz, toen nog universitair docent finance aan de universiteit, zat er samen met Michel Scholte bij. “We kwamen allemaal vanuit onze eigen achtergrond tot het besef dat we iets met die externaliteiten moeten doen, dus die effecten die niet in de prijs zitten”, vertelt De Groot Ruiz. “Want dat is ons idee: als je de externaliteiten kunt oplossen, zoals CO2-uitstoot, watergebruik of kinderarbeid, dan is de hele wereldeconomie duurzaam.” Lees meer>>