Werken anno nu - Flexibel of onzeker?

(Uit: Mondiaal Magazine)
De vaste baan verdwijnt langzamerhand van het wereldtoneel en over het alternatief maken we ons zorgen. Zo’n 100 belangstellenden kwamen op 25 oktober af op het debat dat Mondiaal FNV samen met De Balie in Amsterdam hierover organiseerde. Het is het eerste debat in een reeks over Werken anno nu.

 

Overzien we de effecten van flexibilisering, mondialisering en digitalisering? Hoe zit het met de rechten van de werknemers van het begin tot het eind van de productieketen? De Britse economiejournalist Paul Mason, FNV-bestuurder Catelene Passchier, onderzoeker Ronald Dekker en parlementariër Roelof van Laar gaven hier onder leiding van moderator Esther van Rijswijk vanuit hun eigen invalshoeken hun visies op, die niet ver uit elkaar lagen.

Mason schreef er vorig jaar een boek over: ‘Postkapitalisme – een gids voor de toekomst’. Hij laat in dit boek zien hoe we vanuit de as van de recente financiële crisis de kans hebben om een meer sociale, rechtvaardige en duurzame globale economie te bouwen. Uiteindelijk moet de economie minder om geld draaien en meer om waarden als gezondheid, is zijn overtuiging. Lees meer>>