Home actueel Documentaire ‘Kinderen van het Seizoen’ in première

Documentaire ‘Kinderen van het Seizoen’ in première

Op vrijdag 19 november gaat ‘Kinderen van het Seizoen’, de documentaire over kinder- en seizoensarbeid in Turkije, in première in De Balie in Amsterdam. De documentaire is een verdieping van het item dat EenVandaag op 19 oktober uitzond. Centraal staat de inmiddels 10-jarige Zara uit zuidoost-Turkije, die zes maanden per jaar met haar ouders, broers en zusjes door het hele land met de oogsten meetrekt.

Filmmaker Mehmet Ülger ontmoette dit gezin in juli 2008 tijdens een reis langs de Zwarte Zeekust. Daar werd al snel duidelijk dat dit gezin, naast katoen, maïs en zonnebloemen, elk jaar steevast hazelnoten plukt. Ze doen dit met vele andere gezinnen, van wie ook de (jonge) kinderen meewerken, elf uur per dag, voor 1 euro per uur.

zara.bDeze hazelnoten komen ook in Nederlandse producten terecht, in chocoladepasta en -repen, in de muesli of in de notenmix. Turkije is wereldmarktleider in de hazelnootproductie: 75 procent van alle hazelnoten komen uit dit land. Het land verdient er jaarlijks twee miljard dollar mee. Italië is volgens de Zwarte Zee Export Unie de grootste hazelnootafnemer van Turkije, met jaarlijks zo’n 285 miljoen dollar. Daarna volgt Duitsland met ruim 272 miljoen dollar. Nederland geeft jaarlijks 11,5 miljoen euro uit aan Turkse hazelnoten.

‘Kinderen van het Seizoen’ gaat vooral in op de sociale aspecten van dit economische verkeer. De datum van de vertoning van de documentaire is bewust gekozen rond de Dag van de Rechten van het Kind. Tijdens de première, die door de Stop Kinderarbeid Campagne (www.stopkinderarbeid.nl) wordt georganiseerd, is er ruimte voor discussie met bedrijven en politici. Inmiddels hebben vijf politieke partijen Kamervragen gesteld aan de ministers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en van Buitenlandse Zaken.
 

Zoeken