Home actueel

Actueel

Soms is het nodig een statement te maken over een politieke of maatschappelijke ontwikkeling. En soms spreekt het laatste actuele verhaal voor zich.Veroordeling Bouterse veroorzaakt feest en rouw

(Uit: website Kennisplatform Integratie & Samenleving)

‘Buitengewoon blij’, ‘De bewijslast is niet zo helder’, ‘Een terechte veroordeling, maar de straf is te laag’. Een greep uit reacties van enkele Nederlanders met Surinaamse achtergrond op de veroordeling van president Desi Bouterse in Suriname voor de Decembermoorden in 1982. Op 22 januari tekende hij beroep aan voor de krijgsraad in Paramaribo.

Lees meer...
 

Kinderarbeidvrije zones

(Uit: P+)

Mondiaal FNV richt zones in die vrij zijn van kinderarbeid. Niet alleen de school, maar ook de ouders, de dorpsleider, de hele dorpsgemeenschap, de werkgevers en de overheid werken hieraan mee. In cacaolanden als Ghana en Ivoorkust wordt met deze geografische aanpak al succes geboekt. In Mali wordt zelfs voorkomen dat kinderen niet meer in de goudmijnen aan het werk worden gezet.

Lees meer...
 

Happy workers, happy company

(Uit: P+)

1 november 2019 - Bloemen houden van mensen, maar de arbeidsomstandigheden in de bloementeelt in ontwikkelingslanden zijn niet altijd even florissant. In juli 2019 tekenden bedrijven, de overheid, FNV en Hivos een IMVO-convenant met afspraken over verantwoorde productie en handel van siergewassen. Mondiaal FNV steunt al enige jaren de Oegandese bloemenvakbond UHISPAWU in het voeren van een sociale dialoog. En met succes. De lonen zijn gestegen. De bloemen uit Afrika zijn daardoor steeds mooier.

Lees meer...
 

Meer actie nodig voor duurzame doelen

(Uit: Mondiaal Magazine)

29 oktober 2019 - Het jongste SER-rapport ‘Kansen pakken en risico’s beheersen’ stimuleert bedrijven, overheden, burgers en ngo’s meer te doen aan duurzaam ondernemen. “Ik ben hier heel tevreden over”, zegt FNV’s beleidsadviseur Lucia van Westerlaak, die heeft meegewerkt aan dit rapport. Het geeft richtlijnen voor meer samenhangend beleid over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) en het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Lees meer...
 

Naar een rechtvaardige energietransitie

(Uit: P+)

13 september 2019 - Op een van de bankbiljetten van Nigeria staat een olieboorplatform. Meer symbolisch kan een land niet aangeven hoe belangrijk fossiele brandstoffen voor de economie zijn. Juist in dit Afrikaanse land begeleidt Mondiaal FNV een sociale dialoog over de energietransitie. Hoe de overgang naar vernieuwbare energie te realiseren? Hoe kan werkgelegenheid veilig worden gesteld voor de Nigerianen die nu hun geld nog in de olie-industrie verdienen?

Lees meer...
 

ILO neemt conventie tegen geweld en intimidatie op werk aan

(Uit: P+)
Mondiaal FNV’s beleidsmedewerker Wilma Roos had er een hard hoofd in, maar op 21 juni is dan toch de zogenoemde ILO-conventie tegen geweld en intimidatie op de werkvloer aangenomen. Hiermee worden in de toekomst slachtoffers beter beschermd. “Heel veel elementen die wij in de conventie wilden, zitten erin”, zegt Roos. 

Lees meer...
 

Indiase vakbond APVVU laat gekozen politici hun belofte nakomen

(Uit: Solidariteitsprojecten FNV)

'Waarom zitten vrouwen en mannen binnen de bond in aparte units?' en 'Wat betekent dat huisvestingsprogramma van de overheid?' Het regent vragen tijdens de presentatie van de Indiase vakbondsleider Poguri Chennaiah in het FNV-hoofdkantoor op 24 mei. De toehorende FNV'ers, voornamelijk leden van FNV Senior, blijken erg nieuwsgierig. Chennaiah vertelt over de successen en dilemma’s van zijn bond APVVU. "De kern is het zelfvertrouwen van de leden opvijzelen en hen leren voor hun rechten op te komen."

Lees meer...
 

“We benutten elke kans om geld voor de leden binnen te halen”

(Uit: Mondiaal Magazine)

Een jaarlijkse groei van 10 à 12%. Het is een ledenaanwas waar de FNV alleen maar van kan dromen. Poguri Chennaiah van de Indiase landarbeidersbond APVVU flikt het gewoon. Dankzij een goedgeoliede organisatie waarmee hij een indrukwekkend hoge financiële voordelen voor de leden binnenhaalt. Chennaiah was vorige week in Nederland en vertelde onvermoeibaar over zijn bond en het vakbondswerk op het Indiase platteland.

Lees meer...
 

Wereldwijde conventie tegen geweld

(Uit: P+)
‘Iedereen moet zich veilig voelen op de werkvloer, ongeacht leeftijd, afkomst, gender of seksualiteit’, zo luidt het statement van Mondiaal FNV. Daarom lobbyt de organisatie al enige jaren bij de International Labour Organisation (ILO) in Genève. Het doel: het aannemen van een nieuwe conventie over dit thema. De beslissende vergadering van deze organisatie van de Verenigde Naties staat gepland in juni. Maar er zijn nog enkele hordes te nemen.
Lees meer...
 

Leven onder het minimumloon

(Uit: FNV Magazine)
Een minimumloon betekent niet dat je ervan rond kunt komen (leefbaar loon), zo blijkt uit een rondgang langs bonden die Mondiaal FNV ondersteunt. Peru, Myanmar en Marokko tellen veel werkende armen. Ook in Nederland staat dit loon onder druk. Lees meer>>

 
Pagina 1 van 14

Zoeken