Home actueel

Actueel

Soms is het nodig een statement te maken over een politieke of maatschappelijke ontwikkeling. En soms spreekt het laatste actuele verhaal voor zich.25 november: Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen

(Mondiaal website)

Geweld en intimidatie tegen vrouwen is van alle eeuwen en van alledag. De Verenigde Naties hebben 25 november uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen (zie kader). Het South Asian Workers Gender Platform (SAWGP) begint aan 16 dagen van activisme, waarin ze elke dag aandacht vragen voor de kwetsbare positie van vrouwen op de werkvloer.

Lees meer...
 

Rwandese bouwvaksters gediplomeerd

(Uit: P+)

Voegen, metselen, schilderen, betegelen. Is dat altijd mannenwerk? Niet in Rwanda. Hier is zo’n 10 procent van de bouwvakkers vrouw. De sector is booming, maar het wemelt er van de werknemers zonder diploma. De Rwandese bouwbond Stecoma voert met hulp van onder meer Mondiaal FNV een certificeringsprogramma voor deze vrouwelijke bouwvakkers, ook al kunnen ook mannen aan de examens deelnemen. Met het diploma op zak staan de bouwvakkers sterker in loononderhandelingen.

Lees meer...
 

Toezicht ontbreekt

(Uit: P+)

Werknemers die bij de bouw van een waterkrachtcentrale overwerk niet krijgen uitbetaald. Vrouwelijke bouwvakkers die tijdens de aanleg van een hoofdweg verkracht worden door een manager. Twee voorbeelden van misstanden in infrastructurele projecten met leningen van ontwikkelingsbanken. Internationale financiële instituten investeren voornamelijk in grote en dure projecten in armere landen. De vakbeweging dient klachten in wegens gebrek aan toezicht op de uitvoering van deze dure infraprojecten.

Lees meer...
 

Huishoudelijk medewerkers wereldwijd zonder inkomen door COVID-19

(UIt: Mondiaal Magazine)

Ze zijn onontbeerlijk, het leger aan huishoudelijk medewerkers die in gezinnen schoonmaken, babysitten en zorgen voor ouderen. Nu we allemaal in de ban zijn van het coronavirus, zijn deze werknemers meestal niet welkom, veelal zonder doorbetaling. De vakbonden roeren zich voor deze informeel werkenden.

Lees meer...
 

Veiligheid op de werkvloer

(Uit: P+)
De 1,5-meter-economie redt levens. Maar de schattingen vallen in het niet bij de resultaten van veiligheidscursussen voor sherpa’s en rafters in de Himalaya. Zij beklimmen de hoogste bergtoppen en zakken woest stromende rivieren af. De cijfers zijn adembenemend. Maar liefst 40 procent minder ongelukken, door betere kennis en voorzorgsmaatregelen. Mondiaal FNV heeft al lang een focus op occupational health and safety en helpt in vele landen vakbonden om onnodige bedrijfsongevallen te voorkomen. Ook textielwerkers en mijnwerkers.

Lees meer...
 

Internationale Romadag dit jaar weinig feestelijk

(Uit: KIS-website)
Muziek, dans en barbecues. Dat is de kern van de Internationale Romadag op 8 april, die vooral in Duitsland door Roma groots gevierd wordt. Maar dit jaar gooit het Corona-virus roet in het eten. Het Verwey-Jonker Instituut, dat onderzoek deed naar de mogelijkheid van centrale belangenbehartiging voor Roma en Sinti in Nederland, komt met een wat treurige conclusie. Binnen de gemeenschap is nog onenigheid over hoe deze raad vorm moet krijgen.

Lees meer...
 

Trainen voor de strijd

(Uit: FNV Magazine)

Goed vakbondswerk moet je leren. Mondiaal FNV steunt trainingen van collega’s elders in de wereld in alle soorten en maten. Ook in Nederland worden kaderleden opgeleid.

Lees meer...
 

Coronavirus maakt discriminatie van Chinezen weer zichtbaar

(Uit: KIS-website)

Een sarrend carnavalslied op Radio 10, een jonge Nederlandse studente met Chinese roots die in een lift in elkaar geslagen wordt, een oudere man met Chinese achtergrond die van zijn fiets wordt getrapt. Discriminatie van deze groep laait weer op sinds er sprake is van het Coronavirus. De nogal versnipperde Chinese gemeenschap in Nederland weert zich echter sterker.

Lees meer...
 

“We willen dat de rechten van migranten wereldwijd worden gerespecteerd”

(Uit: Mondiaal Magazine)

‘Elke verbinding begint met een ontmoeting’, zegt journalist Babah Tarawally in een prachtige column die hij uitspreekt tijdens de conferentie ‘Migratie vanuit Afrikaans perspectief’. Die is op 28 februari georganiseerd door de FNV Werkgroep Sub-Sahara Afrika met onder meer als doel een duidelijker visie van de vakbeweging op migratie te formuleren. Joel Odigie, coördinator van de Afrikaanse regionale organisatie van de ITUC, weet wat hij verwacht van nationale vakbondsfederaties als de FNV.

Lees meer...
 

Veroordeling Bouterse veroorzaakt feest en rouw

(Uit: website Kennisplatform Integratie & Samenleving)

‘Buitengewoon blij’, ‘De bewijslast is niet zo helder’, ‘Een terechte veroordeling, maar de straf is te laag’. Een greep uit reacties van enkele Nederlanders met Surinaamse achtergrond op de veroordeling van president Desi Bouterse in Suriname voor de Decembermoorden in 1982. Op 22 januari tekende hij beroep aan voor de krijgsraad in Paramaribo.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 14

Zoeken