Home actueel

Actueel

Soms is het nodig een statement te maken over een politieke of maatschappelijke ontwikkeling. En soms spreekt het laatste actuele verhaal voor zich.Leven onder het minimumloon

(Uit: FNV Magazine)
Een minimumloon betekent niet dat je ervan rond kunt komen (leefbaar loon), zo blijkt uit een rondgang langs bonden die Mondiaal FNV ondersteunt. Peru, Myanmar en Marokko tellen veel werkende armen. Ook in Nederland staat dit loon onder druk. Lees meer>>

 

Pleidooi voor meer samenwerking om kinderarbeid te tackelen

(FNV-nieuwsbrief Zaden)
“Kinderarbeid is een breed onderkend probleem, maar de aanpak is heel versnipperd. Beter is het om dit samen en sectorbreed aan te pakken.” Dit is een van de belangrijkste conclusies die Loek Vis, adviseur van het bureau Basis & Beleid, trekt naar aanleiding van een oriënterende studie naar zaadbedrijven in Nederland met productieactiviteiten in India.
Lees meer...
 

Zuid-Aziatische vakbonden en werkgevers starten sociale dialoog

(Mondiaal-website)
Werknemers en werkgevers uit 6 Zuid-Aziatische landen kwamen op 11 en 12 februari in de Indiase hoofdstad New Delhi bij elkaar om te praten over arbeidsmigratie. “Een historisch moment”, zegt FNV-bestuurder Coen van der Veer, die namens Mondiaal FNV bij de bijeenkomst was. Een sociale dialoog op regionaal niveau.

Lees meer...
 

Polderen in Peru

(Uit: P+)
Met de vuist in de lucht onderhandelen over betere arbeidsvoorwaarden? Dat is geen zeldzaam beeld in Peru. Maar de tijden veranderen. In samenwerking met Mondiaal FNV en DECP (de ontwikkelingsorganisatie van VNO/NCW) leren zowel Peruaanse werkgevers als vakbonden met elkaar in dialoog te gaan. Sinds ruim een half jaar is er een Stichting van de Arbeid actief, op Nederlandse leest geschoeid. De eerste cao’s zonder voorafgaande stakingen zijn al afgesloten.

Lees meer...
 

Gedeelde zorgen over vakbondsrechten in Turkije tijdens FNV’s internationale dag

(Uit: Solidariteitsprojecten FNV)
“Wat kunnen wij nu doen?”, was een van de slotvragen uit de zaal tijdens FNV’s internationale dag op 1 december in Utrecht. De middag was geheel gewijd aan de belabberde situatie waarin de vakbondsrechten in Turkije verkeren. Europarlementariër Kati Piri en FNV’s voormalig internationaal secretaris Annie van Wezel sloten de middag af. “Solidariteit tonen is belangrijker dan ooit”, zei Piri.

Lees meer...
 

De vergeten sociale kwestie

(Uit: P+)
In de Indonesische palmoliesector werken zo’n 16 miljoen mensen, bijna evenveel als er in Nederland wonen. Ze doen hun werk onder omstandigheden die we hier nooit of te nimmer zouden accepteren. En toch. Als we het hebben over het verduurzamen van palmolie in Indonesië, dan gaat het vrijwel altijd over natuurbehoud en milieu. Ook de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) heeft sinds de start in 2004 nog weinig gedaan om de sociale kwestie te verbeteren. Het is om deze reden dat Mondiaal FNV projecten in deze sector steunt. En eerste successen boekt.

Lees meer...
 

Nepalese vakbondsleiders leren over sociale dialoog

(Uit: Mondiaal website)
‘Goed onderhandelingsproces om problemen op te lossen’ en ‘Sterke collectieve overeenkomsten’. Dat waren een paar labels die de 10 Nepalese vakbondsmensen in Nederland op het poldermodel plakten. Ze waren hier tussen 17 en 21 september op uitnodiging van Mondiaal FNV om de sociale dialoog te leren kennen. Kritiekpunten waren er ook, waaronder ‘Te weinig arbeidsinspecties’.
Lees meer...
 

#MeToo in Indonesische kledingfabrieken

(Uit: P+)
“Elke dag zitten ze aan de borsten van de vrouwen”, zegt een vakbondsleidster in de documentaire ‘The day the voices raised’. De locatie: een export processing zone (EPZ) ten noorden van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Een onderzoek toonde aan dat ruim 56 procent van de textielwerkneemsters last heeft van seksuele intimidatie. Tijd voor actie, vond de vakbond FBLP. De zelfgemaakte film geeft een Indonesische draai aan de #MeToo-discussie. Dit succes kwam mede tot stand door Mondiaal FNV.

Lees meer...
 

Hardlopen voor kinderarbeidvrije wereld

(Uit: Mondiaal Magazine)
Stichting Child Learn Nederland organiseert op 24 juni voor de 9e keer een hardloopwedstrijd voor een kinderarbeidvrije wereld. De stichting wordt opnieuw gesteund door de internationale sectorbond BWI. FNV-bestuurder Coen van der Veer loopt voor de 5e keer mee. “Om heel basale redenen”, zegt hij. “Arbeid is heel slecht voor de kinderen zelf.” Hij roept alle FNV’ers op mee te lopen.

Lees meer...
 

De Lange Mars

(Uit: P+)
Ze zijn op weg, de Bengaalse fabriekseigenaren die producten aanleveren voor Nederlandse modemerken. En de Nederlandse bedrijven ook, want verduurzaming van de textielindustrie in Bangladesh moet in samenwerking. Daar is ieder van overtuigd. Nyenrode Business Universiteit, MVO Nederland, MDF Training & Consultancy en het Convenant Duurzame Kleding en Textiel doen hun best de productieketen te verduurzamen. Maar ze zijn er nog niet, want – zoals een van de geïnterviewden een Chinese wijsheid citeert: “Elke lange mars begint met een kleine stap.” Samen met sleutelfiguren zoomt P+ in op de stand van zaken in de kledingindustrie.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 13

Zoeken