Home actueel

Actueel

Soms is het nodig een statement te maken over een politieke of maatschappelijke ontwikkeling. En soms spreekt het laatste actuele verhaal voor zich.Trainen voor de strijd

(Uit: FNV Magazine)

Goed vakbondswerk moet je leren. Mondiaal FNV steunt trainingen van collega’s elders in de wereld in alle soorten en maten. Ook in Nederland worden kaderleden opgeleid.

Lees meer...
 

Coronavirus maakt discriminatie van Chinezen weer zichtbaar

(Uit: KIS-website)

Een sarrend carnavalslied op Radio 10, een jonge Nederlandse studente met Chinese roots die in een lift in elkaar geslagen wordt, een oudere man met Chinese achtergrond die van zijn fiets wordt getrapt. Discriminatie van deze groep laait weer op sinds er sprake is van het Coronavirus. De nogal versnipperde Chinese gemeenschap in Nederland weert zich echter sterker.

Lees meer...
 

“We willen dat de rechten van migranten wereldwijd worden gerespecteerd”

(Uit: Mondiaal Magazine)

‘Elke verbinding begint met een ontmoeting’, zegt journalist Babah Tarawally in een prachtige column die hij uitspreekt tijdens de conferentie ‘Migratie vanuit Afrikaans perspectief’. Die is op 28 februari georganiseerd door de FNV Werkgroep Sub-Sahara Afrika met onder meer als doel een duidelijker visie van de vakbeweging op migratie te formuleren. Joel Odigie, coördinator van de Afrikaanse regionale organisatie van de ITUC, weet wat hij verwacht van nationale vakbondsfederaties als de FNV.

Lees meer...
 

Veroordeling Bouterse veroorzaakt feest en rouw

(Uit: website Kennisplatform Integratie & Samenleving)

‘Buitengewoon blij’, ‘De bewijslast is niet zo helder’, ‘Een terechte veroordeling, maar de straf is te laag’. Een greep uit reacties van enkele Nederlanders met Surinaamse achtergrond op de veroordeling van president Desi Bouterse in Suriname voor de Decembermoorden in 1982. Op 22 januari tekende hij beroep aan voor de krijgsraad in Paramaribo.

Lees meer...
 

Kinderarbeidvrije zones

(Uit: P+)

Mondiaal FNV richt zones in die vrij zijn van kinderarbeid. Niet alleen de school, maar ook de ouders, de dorpsleider, de hele dorpsgemeenschap, de werkgevers en de overheid werken hieraan mee. In cacaolanden als Ghana en Ivoorkust wordt met deze geografische aanpak al succes geboekt. In Mali wordt zelfs voorkomen dat kinderen niet meer in de goudmijnen aan het werk worden gezet.

Lees meer...
 

Happy workers, happy company

(Uit: P+)

1 november 2019 - Bloemen houden van mensen, maar de arbeidsomstandigheden in de bloementeelt in ontwikkelingslanden zijn niet altijd even florissant. In juli 2019 tekenden bedrijven, de overheid, FNV en Hivos een IMVO-convenant met afspraken over verantwoorde productie en handel van siergewassen. Mondiaal FNV steunt al enige jaren de Oegandese bloemenvakbond UHISPAWU in het voeren van een sociale dialoog. En met succes. De lonen zijn gestegen. De bloemen uit Afrika zijn daardoor steeds mooier.

Lees meer...
 

Meer actie nodig voor duurzame doelen

(Uit: Mondiaal Magazine)

29 oktober 2019 - Het jongste SER-rapport ‘Kansen pakken en risico’s beheersen’ stimuleert bedrijven, overheden, burgers en ngo’s meer te doen aan duurzaam ondernemen. “Ik ben hier heel tevreden over”, zegt FNV’s beleidsadviseur Lucia van Westerlaak, die heeft meegewerkt aan dit rapport. Het geeft richtlijnen voor meer samenhangend beleid over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) en het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Lees meer...
 

Naar een rechtvaardige energietransitie

(Uit: P+)

13 september 2019 - Op een van de bankbiljetten van Nigeria staat een olieboorplatform. Meer symbolisch kan een land niet aangeven hoe belangrijk fossiele brandstoffen voor de economie zijn. Juist in dit Afrikaanse land begeleidt Mondiaal FNV een sociale dialoog over de energietransitie. Hoe de overgang naar vernieuwbare energie te realiseren? Hoe kan werkgelegenheid veilig worden gesteld voor de Nigerianen die nu hun geld nog in de olie-industrie verdienen?

Lees meer...
 

ILO neemt conventie tegen geweld en intimidatie op werk aan

(Uit: P+)
Mondiaal FNV’s beleidsmedewerker Wilma Roos had er een hard hoofd in, maar op 21 juni is dan toch de zogenoemde ILO-conventie tegen geweld en intimidatie op de werkvloer aangenomen. Hiermee worden in de toekomst slachtoffers beter beschermd. “Heel veel elementen die wij in de conventie wilden, zitten erin”, zegt Roos. 

Lees meer...
 

Indiase vakbond APVVU laat gekozen politici hun belofte nakomen

(Uit: Solidariteitsprojecten FNV)

'Waarom zitten vrouwen en mannen binnen de bond in aparte units?' en 'Wat betekent dat huisvestingsprogramma van de overheid?' Het regent vragen tijdens de presentatie van de Indiase vakbondsleider Poguri Chennaiah in het FNV-hoofdkantoor op 24 mei. De toehorende FNV'ers, voornamelijk leden van FNV Senior, blijken erg nieuwsgierig. Chennaiah vertelt over de successen en dilemma’s van zijn bond APVVU. "De kern is het zelfvertrouwen van de leden opvijzelen en hen leren voor hun rechten op te komen."

Lees meer...
 
Pagina 1 van 14

Zoeken