(KIS-website)
Tijdens de Pride Walk in Amsterdam op 7 augustus verscheen hij voor het eerst gewikkeld in de regenboogvlag. Kelvin Monday, een LHBTI-vluchteling uit Nigeria, vertelt er stralend over. “The Netherlands is the best place to call home”, zegt hij. COC Eindhoven heeft hem al een tijdje onder zijn hoede in het Cocktail-maatjesproject. Doel is LHBTI-asielzoekers sociaal contact te bieden en daarmee uit een sociaal isolement te halen.
Afgelopen weekend was het groot feest, maar vanaf maandag moest hij weer aan de slag met de asielprocedure. Eerst een interview bij het IND, een dag later een gesprek met zijn advocaat. “Ik ben hoopvol dat de IND mijn situatie begrijpt”, zegt Kelvin (26). “Ook mijn advocaat heeft goede hoop.” Kelvin is sinds februari vorig jaar in Nederland. Eerst in het asielzoekerscentrum (AZC) Weert, daarna in Maastricht en nu in Budel, bij Eindhoven.
Op zijn 21e vluchtte hij uit Nigeria, waar hij een kledingwinkel runde en zelf kleren maakte. Zijn vader noch zijn familie begreep waarom zijn voorkeur naar mannen uitging. Zijn partner werd opgepakt en zit vermoedelijk in de gevangenis. “Homo zijn in Nigeria wordt gezien als misdaad”, legt hij uit in een videogesprek vanuit Budel. “Het druist in tegen de religie, maar ook tegen de cultuur. Als je betrapt wordt met een man, kun je tot veertien jaar gevangenisstraf krijgen of de doodstraf. Homo zijn is heel moeilijk, in heel Afrika.” Hij verbleef eerst vier jaar in Italië voordat hij naar Nederland kwam. Waarom Nederland? “Ik zocht naar de beste plek op de wereld die ik ‘thuis’ kan noemen. Hier is het voor ons het meest veilig.” Lachend: “Je kunt hier trouwen, ik wil hier graag trouwen.”
Vluchten voor de doodstraf
Al die tijd dat Kelvin in Nederland is, heeft Jordan Sowle, projectcoördinator van het COC Eindhoven en COC Limburg, hem onder zijn hoede. Het Cocktail-maatjesproject loopt door heel Nederland. Niet alle COC’s doen eraan mee, maar wel veel. “Het project is klein begonnen in 2009”, vertelt Jordan. “Pas in 2016 jaar kwam ik er bij als buddy. Inmiddels ben ik projectleider en coördinator en is het uitgegroeid tot iets heel groots, vooral in Limburg, waar vijf AZC’s zijn.” Het project is tweeledig. Enerzijds worden LHBTI-vluchtelingen gekoppeld aan een maatje (buddy), anderzijds biedt Cocktail maandelijks de gelegenheid elkaar te ontmoeten in het COC-pand, in een grote en in een kleine setting. “Niet iedereen wil één-op-één, en niet iedereen houdt van grote groepen. Het is altijd zoeken naar maatwerk.”
Het concept van Cocktail ontstond vanuit de behoefte te willen bijdragen aan het verbeteren van het leefklimaat en de veiligheid van LHBTI+ nieuwkomers en migranten in Nederland. ‘LHBTI’s worden in grote delen van de wereld gediscrimineerd en bedreigd’, schrijft COC Eindhoven op zijn website. ‘In een aantal landen staat hen gevangenisstraf of zelfs de doodstraf te wachten. Vluchten is vaak de enige mogelijkheid.’ Tegelijkertijd blijkt ook Nederland niet altijd veilig; hun geaardheid wordt, net als in het land van herkomst, dikwijls niet geaccepteerd door andere nieuwkomers. ‘Dit kan leiden tot ernstige vormen van (fysieke) bedreiging, vereenzaming, angsten en depressiviteit.’ Lees verder>>